Dalyan in Turkije

  Turkije Info

Algemeen

Turkije is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland en heeft meer dan 66 miljoen inwoners. Turkije vormt de brug tussen Europa en Azië. Deze beide werelden vinden we terug in de cultuur en de historie van het land. De westelijk helft van Turkije is dichtbevolkt, daarentegen is het gebied aan de Middelandse zee minder bevolkt. Aan de Middelandse zee vinden we de meeste vakantie bestemmingen met de vele prachtige stranden. In Oostelijk Turkije treffen we surrealistische vulkanische landschappen aan (Cappadocie). Als je voor het eerst in Turkije komt wordt je zeker overweldig door de combinatie van natuur, strand, cultuur en geschiedenis. Overblijfselen uit het verleden vinden we zowel in het oosten als westen terug, met archeologische vindplaatsen die terug gaan tot de Steentijd. De Griekse, Romeinse, Byzantijnse, en Osmaanse monumenten, bevinden zich vaak in een een prachtige omgeving. Turkije heeft een prachtige natuur met o.a. grotten, watervallen, kloven, vulkanen, meren en bronnen. De kalkterassen van Pamukkale zijn ongetwijfeld de bekendste, en zijn recentelijk toegevoegd aan de wereld erfgoedlijst van UNESCO.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van geldige reisdocumenten. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Voor actuele info kunt u zich wenden tot de site van het ministerie van Buitenlandse zaken Klik op het kopje Reizen en Landen

Gezondheid en vaccinatie

Voor verschillende landen gelden verschillende adviezen. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Voor actuele info kunt u zich wenden tot de site van het ministerie van Buitenlandse zaken Klik op het kopje Reizen en Landen.

Visum ( 15 Euro )

Visum is bij aankomst op het vliegveld verkrijgbaar. U dient ter plaatse 15 euro per persoon te voldoen. Het visum is 3 maanden geldig. Betaal contant en gepast en in Euros !!!

Valuta

Turkse nieuwe Lira. Voor de meest actuele koers kunt u kijken bij de Universal Currency Converter.

Taal

Turks verder beperkt Engels en Duits.

Tijdverschil

1 uur later dan in Nederland

Voltage

220 volt, en op een enkele plaats 110 volt (Een adapter meebrengen is altijd aanbevolen)

Invoer en uitvoer van goederen

Kijk op de site van de douane voor de meeste actuele informatie.

Turks nationaal verkeersbureau

Hofweg 1/C 2511AA
2511AA 's Gravenhage
Tel 070 - 3469998
Fax 070 - 3644468

Vluchttijden en transfers

Duur van de vlucht:
Vlucht Dalaman ±3,5 uur (bij vertrek van Eindhoven maakt u een tussenstop in Rotterdam van ±1 uur)
Vlucht Antalya ±4 uur

Transfers
Antalya - Kas 3 uur (onderweg wordt een stop gemaakt)
Dalaman - Kas 3 uur (onderweg wordt een stop gemaakt)
Dalaman - Dalyan 30 minuten
Dalaman - Akyaka 1 uur

Actuele temperatuur en tijd in Dalaman

Dalaman

Nationale feestdagen

1 Januari Nieuwjaarsdag
23 April Viering onafhankelijkheid en kinderdag
19 Mei Herdenkingsdag van Attaturk en sportfeest voor de jeugd
30 Augustus Overwinningsfeest
29 Oktober Dag van de Republiek

Fooi

Een fooi geven tussen de 5 à 10% is niet alleen een gewoonte maar een verplichting. Taxi chauffeurs verwachten daarentegen geen fooi.

Winkelen

De gevraagde prijs is veelal te hoog schroom dus niet om af te bieden. Afdingen kan je op de markt maar ook in diverse winkels, het is niet gebruikelijk om voor diensten, zoals o.a. excursies, af te bieden.

Eten en drinken

Turkse keuken is een van de beste keukens ter wereld, en staat als 4e genoteerd. De gerechten worden licht gekruid en bestaan meestal uit vlees of vis en een combinatie van rijst en of aardappelen en groenten. Er zijn veel soorten Kebab, maar de Doner Kebab is zeker aan te aan te bevelen. Stoofschotels worden in veel gevallen bereid in een kleipotje, welke aan tafel wordt stuk geslagen. Deze stoofpotjes bevatten meestal een combinatie van vlees en groenten. Feta is een geitenkaas, welke besprenkelt is met een laagje olijfolie en wat peper. Vis is zeker in de kustgebieden aan te bevelen maar vraag eerst even naar de prijs, ook hier wordt de vis duur betaald. Verder ontbreken pasta's en pizza's niet. Turkije is ook een land voor wie van zoet houdt. Baklava is een nagerecht wat u zeker eens moet proberen. Raki is de meest populaire drank, deze drank heeft een anijsachtige smaak. De koffie die wordt geserveerd is of Nescafe, of turkse koffie. Turkse koffie is nog het best te vergelijken met koffie in Frankrijk. U kunt in Turkije ook een behoorlijk biertje drinken (Efes), maar ook het meer bekende merk Tuborg is verkrijgbaar. Verder kent Turkije een aantal redelijke tot goede wijnen. (Kankaya, Kavak, Muscat)

Drinkwater

In de toeristen centra is de hygiene uitstekend. Toch is het altijd verstandiger de tanden te poetsen met mineraal water en geen water uit de kraan te drinken. Houdt er rekening mee dat in Turkije tijdens de maaltijd altijd als teken van gastvrijheid een kan, of fles met water wordt geserveerd. Twijfelt u aan de oorsprong van dit water, vraag dan even of het mineraal, of kraanwater is.

Geldzaken

In de meeste steden kunt u pinnen, ook creditcards worden geaccepteerd.
De banken zijn open van ma-vr van 8:30 -12:00 en van 13:30 - 17:00

Postkantoor

Turkse postkantoren zijn herkenbaar aan de gele PTT-borden. Deze zijn geopend van ma-za van 08:00 tot 24:00 uur en op zondag van 09:00-19:00 uur. De kleine kantoren zijn meestal al gesloten om 18:00 uur. Postzegels koop je op het postkantoor. Verzend je post per luchtpost !!

Bellen

Turkije heeft een redelijk dekkingsgebied voor mobiele telefonie. Dat betekent dat je zelfs op het platteland bereikbaar kunt zijn. Echt goedkoop bel je naar Nederland als je een telefoonkaart koopt op het postkantoor. Oudere telefooncellen werken nog met muntjes. Deze muntjes zijn verkrijgbaar op het postkantoor. Bellen naar Nederland 0031 en daarna het netnummer zonder nul en daarna het abonnee nummer.

Gemiddelde Temperaturen Lycische kust

Maand dag nacht Maand dag nacht
Maart 16 9 Juli 35 22
April 21 12 Augustus 35 22
Mei 25 15 September 35 22
Juni 31 20 Oktober 25 15

Geneesmiddelen

Gebruikt u geneesmiddelen of hebt u geregeld injecties nodig, vraag dan even aan uw huisarts of apotheek om een medicijnverklaring.

Veiligheid

De Turken zijn trots op hun tradities, en zeer gastvrij. Discussies over problematiek met minderheden (Koerden) en geloof kunt u beter vermijden. Turkije is een veilig land. In de grote plaatsen, op bazaars en markten moet u wel uitkijken voor zakkenrollers.

Autoverhuur

Het huren van een auto is niet duur. Bestuurders moeten ouder zijn dan 21 jaar en over een geldig rijbewijs beschikken. Het is verstandig om naast de standaard verzekering ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Wilt u een auto huren vraag dan even in ons lokale kantoor naar de voorwaarden en prijzen.

Openbaar vervoer

Bus: De bus is een prima en relatief goedkoop vervoermiddel. De busdienst regelingen zijn betrouwbaar, de bussen comfortabel en hebben vaak airconditioning. Reserveer wel van te voren, bij een agent op bij de busonderneming zelf. De bussen vertrekken vanaf een busstation.

Trein: Treinen hebben eerste en tweede klas zitplaatsen. Een aantal treinen zijn voorzien van een restaurant en of couchettes. Treinkaartjes kan je bestellen bij een agent of op het treinstation.

Plaatselijk vervoer: Dolmus (betekent letterlijk volgepakt) taxibusjes zijn relatief het goedkoopste vervoermiddel. Deze minibusjes leggen een vaste route af en rijden op geregelde tijden. Je kan ze onderweg aanhouden door je hand op te steken. Houdt er wel rekening mee dat indien het busje vol is, deze niet stopt. Je betaalt per afstand en rekent af op het moment dat je weer uitstapt. In Dalyan staan de Dolmussen bij het postkantoor Zij rijden o.a. richting het strand, Ortaca etc.

Taxi's: Taxi's zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. De taxi's hebben een meter. Nachtarief is 50% duurder dan het dagtarief. In vele gevallen is het ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken.