Dalyan in Turkije

Algemene informatie

Nieuwe handbage regels

Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) dezelfde, nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.

De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.

internet check-in

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:

 1. u kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter
 2. deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak
 3. per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen
 4. de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
 5. de doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

De doorzichtige plastic zak kunt u van huis meenemen. Tijdens de introductieperiode ontvangt u de doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens. Voor alle duidelijkheid onder 'vloeistoffen' wordt verstaan:

 • Alle drankjes dus ook water, soep en limonades.
 • Cremes, lotions, olien, parfums, mascara etc.
 • Spuitbussen met haarlak, scheerschuim etc.
 • Pasta achtige vloestoffen, including tandpaste
 • Alle gels, waaronder haar en douche gel etc.
 • Alle andere gelijkwaardige vloeistoffen gels.

Er zijn twee uitzonderingen:

 • babyvoeding, die u tijdens de vlucht nodig heeft
 • medicijnen, die u tijdens de vlucht nodig heeft

Tax Free:

Na de ticket- en paspoortcontrole kunt u op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese vliegtuigmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de winkel of aan boord – wanneer nodig – voor u verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als u op een volgende luchthaven moet overstappen mag u het zegel niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.

Inchecken

Bij de ticket- en handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. De doorzichtige plastic zak moet gemakkelijk dicht kunnen en gesloten zijn. Ook jassen, colbertjasjes en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet u apart aanbieden bij de handbagagecontrole.

Accommodatie prijzen

Prijzen zijn altijd per persoon (p.p.) en zijn geldig van 1 april tot en met 31 oktober.

Accommodatie categorieën

In het classificatiesysteem van de door ons aangeboden accommodaties wordt er naar gestreefd een vertaalslag te maken naar het West-Europese geldende classificatiesysteem. Op deze manier hopen wij te bereiken dat onze klanten accommodaties van diverse bestemmingen onderling kunnen vergelijken.

Budgetaccommodatie met eenvoudige schone kamers met warm en koud stromend water. Voor reizigers die weinig eisen stellen aan hun verblijf.

eenvoudige accommodatie met enige faciliteiten. De kamers doelmatig ingericht en beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Soms een wat beperkte service.

Middenklasse accommodatie met uitgebreide voorzieningen zoals bar, restaurant, lounge en soms een zwembad. Goede ingerichte kamers. Goede service.

Eerste klas accommodatie met vele faciliteiten en voorzieningen en bijna altijd met een zwembad en of recreatie mogelijkheden. Comfortabele kamers en een zeer goede service.

Grote luxe accommodatie van internationale standaard met een groot aantal voorzieningen. Zeer comfortabele kamers en een uitstekende service.

Een halve ster geeft een extra waardering aan die per accommodatie kan verschillen. Bijvoorbeeld de kamers zijn volgens de categorie ** terwijl de ligging van de accommodatie zo goed is dat het hotel, of het appartementen complex net iets meer verdient.

Kamers en appartementen

1-pk 1 persoonskamer
2-pk 2 persoonskamer
3-pk 3 persoonskamer

Verzorgingstype

LG Logies, betekent dat alleen de overnachting inclusief is.
LO Logies en ontbijt, betekent dat de overnachting en het ontbijt inclusief is.
HP Halfpension, betekent dat de overnachting, ontbijt en diner inbegrepen zijn.
VP Volpension, betekent dat de overnachting, en alle maaltijden inbegrepen zijn.
AI All Inclusief, betekent dat de overnachting, alle maaltijden en lokale drankjes inbegrepen zijn. In een aantal gevallen zijn ook de activiteiten of een deel hiervan inclusief.

Kinderen

Voor kinderen moet in de meeste gevallen voor (speciale) maaltijden en of kinderbed ter plaatse worden betaald. Bij het bepalen van de reissom tellen deze kinderen niet mee, of er wordt een klein bedrag aan administratieve kosten in rekening gebracht . Kinderen in de leeftijd van 2 t/m 11 jaar krijgen vaak korting indien zij op de kamer van twee vol betalende volwassenen verblijven. Meestal wordt een 2-persoons kamer geboekt in dit geval telt het kind wel mee in het bepalen van de reissom. In hotels kan doorgaans maar 1 kind op de kamer van twee volwassenen worden ingedeeld. Wanneer er meer kinderen meereizen krijgen zij hun eigen kamer en voor hun geldt geen korting. Bij appartementen wordt vaak een bepaald percentage aan korting gegeven. De korting verschilt per accommodatie. Indien er sprake is van een kinderkorting wordt dit per accommodatie aangegeven.

Villa's

Houdt er rekening mee dat indien u vroeg of laat in het seizoen een villa boekt het zwembad niet altijd beschikbaar is, om reden dat het te koud is. Wilt u toch gebruik maken van het zwembad dan zal in de regel een toeslag worden berekend om het zwembad te vullen. Voor de villa's hoeft u geen beddengoed en handdoeken mee te nemen, indien dit wel het geval is zal dit worden vermeld op de website. Vertrekt u laat, dan is het geen probleem in de villa te verblijven tot uw vertrek, op voorwaarde dat villa de volgende dag niet verhuurd is. Is de villa wel verhuurd dan zal de villa manager u in de gelegenheid stellen de bagage tijdelijk ergens op te slaan. U dient de villa op de vertrekdag voor 12:00 te verlaten.

Hotels

De meeste Hotels beschikken over een 2-persoons kamer. Boekt u een 3-persoons kamer dan betekent dit meestal dat er in de kamer een extra bed (vaak een eenvoudig bed) wordt geplaatst. Hierdoor wordt de loopruimte in de kamer enigszins beperkt. Bij boeking van een 1-pers. Kamer krijgt u vaak een 2-pers, waarvan de faciliteiten nog wel eens afwijken. Volgens de internationale regels geldt dat u de kamer voor 12:00 uur op de vertrekdag dient te verlaten. Vertrekt u daarentegen 's nacht dan kunt u de bagage gedurende de dag in bewaring geven bij de receptie.

Appartementen

Doorgaans is de inventaris van de keuken niet al te uitgebreid, en alleen berekend op het bereiden van eenvoudige maaltijden. Wie vaak wil koken dient daar rekening mee te houden. De ervaring leert dat de meeste gasten welke in een appartement verblijven meestal uit eten gaan. Zeker in bestemmingen waar het eten relatief goedkoop is. De kosten van gas, elektra en schoonmaak zijn inclusief. Is dit niet het geval dan zal dat worden vermeld. Ook bij studio's en appartementen kan het voorkomen dat voor een 3e persoon en soms ook voor een 4e persoon een vaak wat eenvoudige bed (slaapbank) wordt neergezet. Volgens de internationale regels geldt dat u het appartement voor 12:00 uur op de vertrekdag dient te verlaten. Vertrekt u daarentegen 's nacht dan kunt u de bagage gedurende de dag in bewaring geven bij de receptie.

Roken in de accommodaties

Houdt er rekening mee dat in een aantal accommodaties het verboden is om te roken. Vaak alleen in de (slaap)kamers, en soms in de gehele accommodatie. In de meeste gevallen hebben de eigenaren er geen bezwaar tegen dat u buiten of op het balkon rookt.

Vliegen

Kinderen: Wanneer met kinderen wordt gereisd, moet aan het volgende worden gedacht. In het vliegtuig krijgen baby's tot 1 jaar geen eigen stoel. Kinderen van 2 tot 12 krijgen een eigen stoel, en bij een aantal vliegmaatschappijen een korting.

Maaltijden: Bedenk dat bij een nachtvlucht het diner op de vertrekdag, en het ontbijt op de aankomstdag nooit inbegrepen zijn. De eerste maaltijd is het diner op de dag van de aankomst, de laatste het ontbijt, en bij volpension de lunch op de dag van vertrek. Bij vertrek voor 08:00 dient u er rekening mee te houden dat het niet altijd mogelijk is om voor deze tijd het ontbijt te serveren.

Herbevestigen vlucht: Herbevestiging voor alle charter vluchten is verplicht. Wanneer en hoe u moet herbevestigen staat, of op het ticket, of op een formulier vermeld welke wij toevoegen aan de reisbescheiden. Lijndiensten moeten worden herbevestigd bij de betreffende vliegmaatschappij en wel 72 uur voor vertrek van de terugvlucht. Weliswaar is herbevestiging binnen Europa niet verplicht voor vluchten binnen Europa, maar het is zeker aan te raden i.v.m. schema wijzingen. Herbevestiging is wel verplicht voor vluchten buiten Europa.

Luchthavenbelasting: Luchthavenbelasting is een belasting die een luchthaven oplegt aan vertrekkende passagiers. Deze moet worden voldaan bij de aanvang van de terug of doorvlucht. Al deze bedragen zijn bij de reissom inbegrepen, tenzij anders vermeld.

Bagage: Per persoon mag in de economy class maximaal 20 kg totaal aan bagage worden meegenomen. Daarnaast mag afhankelijk van de klasse waarin wordt gereisd 1 stuk handbagage worden meegenomen. Dit moet onder een stoel of in een bagagebak passen, en mag de maximale afmetingen van 50 x 40 x 25 (l x h x b) niet overschrijden. Houdt er verder rekening mee dat er geen scherpe of extreem zware voorwerpen in de handbagage zitten. Deze handbagage zal uit veiligheidsoverwegingen worden geweigerd. Reist u met meerdere personen dan kan het handig zijn om de inhoud niet per persoon in één koffer te pakken, maar de bagage te verdelen over één of meerdere koffers. Mocht één van de koffers 'zoek' raken, dan heeft u in ieder geval de beschikking over een gedeelte van uw bagage.

Is uw bagage tijdens de vlucht beschadigd of zoekgeraakt, meldt dit dan direct bij aankomst bij de afhandelingsmaatschappij en laat hiervan een rapport opmaken (P.I.R.-rapport). Zonder dit rapport is het niet mogelijk om de schade te claimen. Meldt de schade vervolgens zo snel mogelijk bij uw verzekeringsmaatschappij. Om tot schadevergoeding over te gaan dient u de originele nota´s te overhandigen. Bewaar ook de nota's van de eventuele aanschaf van o.a. nieuwe kleren etc...

Transfers: Transfers van en naar het vliegveld van uw bestemming zijn inbegrepen in de prijs. Wanneer dit niet het geval is, zal dit worden vermeld. Bij losse vluchten dient u apart aan te geven of u wel of geen transfer van en naar het vliegveld wilt.

Tickets: Zoals u inmiddels wel via de media heeft begrepen worden vanaf 1 juni 2008 door ons geen papieren tickets meer verstrekt. Vanaf deze datum zal u van ons een e-ticket ontvangen. Met een e-ticket kunt u op dezelfde manier inchecken zoals u dat voorheen deed.

Vertrektijd: De vluchttijden staan vermeld op uw bevestiging. Deze tijden zijn echter onder voorbehoud. Indien er wijzigingen optreden zullen wij proberen u hiervan op tijd op de hoogte te stellen. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van de juiste vluchttijden en vluchtnummers.

Maaltijden tijdens de vlucht: Houdt er rekening mee dat een aantal vliegtuigmaatschappijen geen standaard maaltijd aan boord serveren. Wel kunt u tegen contante (liefst gepaste) betaling in euro´s, snacks en drankjes bestellen.

In verwachting: Zwangere vrouwen tot 27 weken mogen reizen zonder doktersverklaring. Van 28 tot 34 weken is een doktersverklaring vereist. Vanaf 34 weken zwangerschap worden zwangere vrouwen niet meer aan boord geaccepteerd.

Op vakantie

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, gewoonten, cultuur, klimaat. Met andere woorden anders als thuis. Dit is een aantrekkelijke kant van het reizen, maar ook een aspect om mee rekening te houden. Zo kan het voorkomen dat er zich o.a. storingen voordien in de elektra en of watervoorziening. Deze zijn meestal van korte duur. Noch de accommodatieverschaffer of de reisorganisatie kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit soort zaken hoort nu eenmaal bij het leven van alle dag in het land dat u bezoekt. Houdt ook rekening met de mogelijkheid van bouwactiviteiten en reparaties en insecten op de plaats van bestemming. In het voor en naseizoen moet u rekening houden met beperkte openstelling van winkels en uitgaansmogelijkheden, beperkte toegang tot faciliteiten en verbindingen. Wie zich flexibel opstelt heeft een prima vakantie.

Hulp en problemen

Heeft u problemen meldt dit dan direct aan de receptie. Mocht de klacht niet naar tevredenheid worden opgelost dan kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers in het plaatselijke kantoor. De medewerker ter plaatse zal proberen om het geschil voor u op te lossen. In zeer dringende omstandigheden kunt u altijd met ons noodnummer bellen. Deze is 24-uur per dag bereikbaar. Voor eventueel misbruik van deze service brengen wij de gemaakte kosten in rekening. Het noodnummer staat vermeld op uw reisbescheiden.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van geldige reisdocumenten. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Voor actuele info kunt u zich wenden tot de site van het ministerie van Buitenlandse zaken Klik op het kopje Reizen en Landen.

Gezondheid en vaccinatie

Voor verschillende landen gelden verschillende adviezen. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Voor actuele info kunt u zich wenden tot de site Travel Clinic van het Haven ziekenhuis.

Verzekeringen

Goed verzekerd op reis gaan is een absolute noodzaak. De kosten voor repatriëring, dokter, of een verblijf in een ziekenhuis kunnen in bepaalde landen kunnen flink oplopen. De reiziger is verplicht een reisverzekering af te sluiten met een SOS centrale. Een annuleringskosten verzekering vergoedt bepaalde redenen van annuleren (ziekte, overlijden, ernstig ongeval, onvrijwillige werkloosheid of gedeeltelijke bedrijfssluiting etc.). Het wordt aangeraden om een annuleringskosten verzekering af te sluiten.